Tiszaújvárosi Termálfürdő-Phoenix Kosárlabda Klub honlapja
Tiszaújvárosi Termálfürdő-Phoenix Kosárlabda Klub honlapja
****** Menü ******
 
VÁROSUNK /FOTÓK/

 
.... A látogatottságunk ....
Indulás: 2004-10-16
 
 

 
Támogatóink Honlapjai
 

 

 

Tisza Televízó

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
-- Nemzeti Sportváros -
 

 

 

 

 

 

 
-- Képek a Városunkról --
 
----- A városunkból ----
 


 
A DOPPINGRÓL !

Doppinggal kapcsolatos körlevél és letölthető dokumentumok

KÖRLEVÉL

a magyar sportági szakszövetségek részére

a Magyarországon végezhető doppingellenőrző vizsgálatokkal

kapcsolatban

A doppingellenőrző vizsgálatok jogi hátterét a Nemzetközi Doppingellenes Világszervezet (WADA) által kibocsátott – és a magyar sportirányítás által is aláírt – Doppingellenes Egyezmény alapján kibocsátott 55/2004. sz. Kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében doppingvizsgálatnak alávethető a sportági szakszövetség versenyrendszerében szereplő leigazolt sportoló az ország egész területén, az év folyamán bármikor előzetes bejelentés nélkül is. Az ellenőrzések ismételhetők, tehát egy sportoló akár többször egymás után is vizsgálható. A mintavétel történhet vérvétel útján, illetve vizelet-mintavétellel.

Mintavételre jogosult személyek: a WADA vagy a nemzetközi sportszövetségek által megbízott személyek, illetve a Nemzeti Sporthivatal által fényképes igazolvánnyal ellátott doppingellenőrök, akik a mintavétel színhelyén kötelesek személyazonosságukat a mintaadásra felszólított sportoló előtt igazolni. Vérből történő mintavétel során a megbízásban külön jelezni kell, hogy a mintavevő rendelkezik-e a vér levételéhez szükséges jogosítvánnyal. A mintavevő személyét a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület hagyja jóvá. A mintavevő közli a sportolóval azt a tényt, hogy az illető mintavételre lett kijelölve és a sportolóval aláíratja az erről szóló dokumentumot. A sportoló aláírásával igazolja, hogy a mintavétel tényét, illetve az erre történő kijelölést tudomásul veszi, ami azt jelenti, hogy a mintavétel ezután történő meghiúsítása, illetve manipulálása a pozitív doppingmintával azonos szankciót von maga után. A kijelölés után a sportoló a mintavétel befejezéséig kísérőt kap, aki az eredményhirdetéstől kezdve a sajtótájékoztatóig, illetve a szükséges helyszínekre a sportolót elkíséri. A kijelöléstől számított egy órán belül a sportolónak kísérővel együtt a mintavétel színhelyén meg kell jelennie. Jogában áll magával vinni edzőjét, orvosát, vagy egy általa megjelölt másik személyt. A sportoló joga továbbá a mintavevő személyazonosságának és mintavételi jogosítványainak megtekintése is. A mintavételnek a vonatkozó szabályokban lefektetett körülmények között kell megtörténnie: biztosítani kell a sportoló számára egy pihenőhelyet a szükséges original palackozott folyadékkal és egy azonos nemű ellenőrt, akinek a sportoló köteles annak szemkontrollja mellett a mintát produkálni. Ez a váróhelyiségtől elkülönített mellékhelyiségben történik, ahova már csak a sportoló és az azonos nemű mintavevő léphet be. Itt a sportolónak az ellenőr kérésére a szükséges mértékig le kell vetkőznie, engedni kell, hogy a mintavevő megtekinthesse azokat a helyeket, ahova a tapasztalat szerint manipulációs célból idegen vizeletet elrejthetnek. Az ellenőrnek nincs joga a sportolót kézzel megérintenie, vagy a sportoló bármely testrészéhez hozzányúlnia. Mind a vizelet-, mind a vérvételhez a nemzetközi követelményeknek megfelelő mintavételi edényeket (Bereg Kit) kell biztosítani, melyeket a versenyzőnek saját kézzel kell lezárnia. Azt, hogy a levett mintákat mely laborokban analizáltatjuk, az esetleges manipulációk elkerülése végett nem közöljük. A sportolónak közölnie kell, hogy az elmúlt 2 hétben milyen gyógyszereket, illetve étrend-kiegészítőket szedett és a mintavételi űrlapon közölheti esetleges észrevételeit a vizsgálattal kapcsolatban. A több példányos mintavételi űrlap egy példányát a sportoló, egyet a mintavevő szervezet, egyet a Szövetség, egy név nélkülit pedig az ellenőrző laboratórium kap.

Indokolt esetekben lehetőség van arra, hogy a doppinglistán szereplő bizonyos gyógyszereket a sportoló kezelés céljából igénybe vehessen. Ilyenkor kezelőorvosa révén ún. terápiás kivételért folyamodhat a Terápiás Kivételek Bizottságához, amely a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület keretei között működik. Az indokolt és engedélyezett terápiás kivételeket ez a Bizottság továbbküldi a nemzetközi szövetség azonos bizottságához (TUE). Ha itt is pozitív elbírálást kap a kérés, ezt a versenyzőnek jelezzük és a továbbiakban egy évig ezzel az engedéllyel versenyezhet. Ez a kivétel csak néhány gyógyszer esetében alkalmazható. Például: helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő szteroidok esetében, melyet izületbe, izomba vagy bőr alá adnak (kenőcsök esetében nem kell ilyen kivételt kérni), valamint asztma elleni kezelésre alkalmazott néhány inhalációs gyógyszerre. A vérkeringésbe juttatott gyulladáscsökkentő szteroidok, illetve diabetes esetében alkalmazható inzulin adása egy részletesebb eljárást igényel. Természetesen teljesítménynövelő hormonkészítményekre ez a kivétel nem alkalmazható. Megszűnt tehát az a lehetőség, hogy gyógykezelés céljából adott gyógyszerekről kiállított orvosi igazolást a versenyző a verseny színhelyén bemutasson. Minden esetben rendelkeznie kell a terápiás kivételt (TUE) engedélyező igazolással, amelyet versenyek, illetve ellenőrzések kapcsán be kell mutatnia. Az ellenőrzés előtt néhány nappal sürgősséggel kapott gyógyszerek esetében utólagos engedélyt kell kérni.

A TUE engedéllyel rendelkező sportoló az ellenőrzés kezdetén a doppingellenőrnek mutassa be ezt az igazolást.

Rendkívül fontos, hogy a nemzetközi mezőnybe tartozó versenyzők naprakész információt közöljenek szövetségükkel hollétükre vonatkozóan. Ebben meg kell adniuk az elérhetőségüket jelző összes adatot: otthoni és edzési cím, telefonszám, egyesület címe stb. Bármely változást azonnal jelenteni kell, mert sok esetben a szövetséggel fizettetik ki az nemzetközi ellenőrök kiszállási díját abban az esetben, ha az ellenőr a megadott helyszínen és időpontban a sportolót nem találja meg.

A laboratóriumi analízist követően a sportolót csak pozitív esetben értesítik. A mintavételtől számítva az eredmény a laborok leterheltségétől függően 2-3 hét alatt érkezik meg. Pozitív esetben a sportolónak nyilatkoznia kell arról, hogy a “B” minta analízisét kell, hogy kérje, melyet a kérő félnek kell megfizetnie a laboratórium számára. A doppingvétség elismerése, illetve a “B” minta pozitivitása után kerülhet sor a sportoló meghallgatására, melyet az adott sportági szakszövetség fegyelmi bizottsága végez el. Az ő hatásköre az esetleges szankciókról való döntés is. Ez a vonatkozó szabályok szerint a kimutatott vegyületektől függően 1-2 év eltiltás a sporttevékenységtől az elért sporteredmény megsemmisítésével együtt. Ismételt esetekben 4 év vagy végleges eltiltás is lehetséges.

A dopping mintavételt mindig a kérő vagy az elrendelő fél finanszírozza. Be nem jelentett vizsgálatok esetén a vizsgálatokat a Nemzeti Sporthivatal fizeti. A minták analízise történhet a Sportkórházban levő doppingellenőrző laboratóriumban vagy valamelyik európai akkreditált laboratóriumban (ez általában az osztrák laboratórium).

Bizonyos sportágakban és indokolt esetben nyálból, illetve hajszálból történő genetikai vizsgálatot is végzünk, melynek költségét szintén a Nemzeti Sporthivatal viseli. Ez főleg doppingérzékeny sportágak nemzetközi szintű sportolóinál jön szóba (súlyemelés, atlétika) és az így nyert géntérképet a későbbiekben levett vizelet genetikai paramétereivel fogjuk összehasonlítani.

  Dr. Bakanek György

Tiltott szerek listája és a doppinggal kapcsolatos közérdekű információk:
www.sportkorhaz.hu

 

 

Letölthető dokumentumok:

 

Standard TUE application>>>

 
**** A Klubunkról ****
 

Paddy and the Rats:
A Phoenix száll tovább (dalszöveggel)

Csapatunk a 2015-16-os szezonban 

KLUBUNK a FaceBook-on

KLUBUNK az EuroBasket-en

P H O E N I X 
V I D E Ó K

 

Az MKOSZ története

A kosárlabdázás krónikája

AZ EDZőK FIGYELMÉBE!

 

A magyar kosárlabdázás
megújításának stratégiai koncepciója


Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok 2017

A játék szabálykönyve

Videószabálykönyv

A  J Á T É K V E Z E T Ő K

Siiiiilver videói

 
 
****** Idézetek ******
További idézetek...
 
.... Sport a médiákban ...
 
.... Kosaras Honlapok ....
 
... Versenytársainkról ...
 
.. Utánpótlás Honlapok ..
 
.... Szakmai Honlapok ....
 
.......... Sportitalok ..........
 
... A Szerkesztőségünk ...
 

 
**** Bejelentkezés ***
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

 

ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen